5 jan. 2011

Igår var bakdagarnas bakdag

Jag vet att många ägnar sig åt att baka innan jul men jag har svårt att hitta tiden då så nu tar jag igen allt det. Igår så stannade jag hemma när maken får på rean och bakade hela tre sorters kakor. Det blev först en sats kladdkakemuffins för att värma upp.

kladdkakemuffins helt färska ur ugnen
Efter det tänkte jag avansera och ge mig på en småkaka, vilket inte riktigt hör till mitt gebit utan snarare är min farmors specialitet. Jag hade dock bestämt mig att jag var sugen på Hallongrottor och inför tidigare kokboksplaner så har jag farmors recept på datorn så det var bara att börja. Upptäckte dock lite otydligheter i receptet så efter ett samtal med farmor så var jag helt på banan.

Farmors recept men mitt utförande, alltså ej så exakta som hennes!
I samtalet med henne så avslöjar hon att hon väger degen när hon ska dela den i fyra delar så att de blir exakt lika stora innan hon delar varje del i tio delar och därmed får exakt 40 st kakor. När jag testade detta tyckte jag att det blev för mycket deg (i varje kula) till formen så jag fick improvisera och minska ner degen och alltså öka antalet kakor, men i efterhand så minskade jag nog vissa för mycket.

Receptet är:

Ingedienser:
4,5 dl vetemjöl
250 g smör
1,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
1 påse vaniljesåspulver (kallrörd)  = 1 dl
ca 1-1,5 fast hallonsylt

Blanda mjöl, pulver, socker och smör till en grynig massa. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt degen vila i ca en timme. Rulla ut till längder (4st) och skär varje i 10 bitar. Rulla till kulor och i lägg de i små kakformar. Tryck till en liten grop i mitten och fyll dem med hallonsylt. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i c från a 15-20 minuter. Det blir 40 st.

Detta är av farmors exemplar så ni vet hur de bör se ut.
 När dessa var färdiga så var det dags för den sista kakan nämligen Polkagrisbiscottis från Söta Saker, dessa innehåller självklart polkagris och det var ju perfekt för att jag kunde då använda alla polkagrisskäppar som jag hade dekorerat lägenheten med.

Polkagrisen rörs ner i degen.
Nu har jag frysen fylld med godsaker så ni som vet var jag bor kan gärna komma och fika och er som jobbar med mig kanske kan förvänta sig lite gott fika nästa vecka.

2 kommentarer:

Marika sa...

Är så nyfiken på hur skorporna blev

linne sa...

Har ingen bra bild än men det finns en suddig på facebook. Kolla in länken annars då det finns en fin bild på bloggen Söta Saker. Smaken kan jag säga är mycket god!