30 juli 2010

Stroopwafels en Nederländsk specialitet

Recept på Stroopwafels (fritt översatt)

Ingredienser:


våfflan:
125 g smör
100 g farinsocker
200 g vetemjöl
salt (lite)
1 tsk kanel
5 msk mjölk

fyllning:
50 g smör
2 msk sirap

- Rör smöret mjukt, tillsätt farinsockret och blanda
- Sikta mjölet, salt och kanel och tillsätt detta lite i taget ismörblandningen
- Tillsätt lite mjölk i taget för att förtunna smeten, det ska vara mjukt men inte flytande
- Smält smöret och låt våffeljärnet (speciellt avsett till stroppwafels) blir varm, pensla smöret på järnet
- Rulla små bollar av degen, ca 2 cm i diameter, och lägg åt gången på järnet.
- Stäng järnet och stek våfflan på både sidor över en het eld, i ca 20 sekunder på vardera sida, tills våfflan är ljusbrun
- låt de färdiga våfflorna svalna
- Rör ihop fyllningen
- Bre på ett tunnt lager av fyllningen på hälften av våfflorna, lägg på de övriga och tryck ihop.

Det behövs som ni märken ett speciellt våffeljärn till detta som inte jag heller äger, så jag passade på att köpa "stroopwafels" på markaden i Umeå idag. De finns även att köpa på Schiphol (och övriga Nederländerna) om du har vägarna förbi.

2 kommentarer:

Anonym sa...

This is a disgrace to me and my people. Don't you dare steal our recipe!

- Dutchman

Anonym sa...

stfu Dutchman!